Jemput-jemput atau cucur bilis dan bawang merupakan menu sarapan pagi atau minum petang gaya kampung, bagi kebanyakan kaum Melayu. Jemput-jemput bilis ni sedap dimakan panas-panas, lawan pula dengan kopi 'o' piorr 434 signature Muoo.
Dengan cuaca sejuk musim-musim hujan ni, memang ngam sangatlah menu ni. Makan pula kat beranda rumah sesambil scroll media sosial.. ehh!! Memang layan lahh 🤭
Pulak tu jemput-jemput nyer rangup di luar, lembut di dalam. Cicah dengan sos cili thai, makan panas-panas... Perghhh!!! Lagi menambah kenikmatan. Dah tak toleh kiri kanan dah. Bak kata orang dulu-dulu "mak mertua lalu kat belakang pun tak nampak"
Macam mana nak nampak, dah dia lalu kat belakang kan... 🤣🤣 sape suruh lalu kat belakang, kan dah tak nampak 🤣
Nak buat jemput-jemput ni senang aje sebenarnya. Bahan-bahan pun memang yang sedia ada kat dapo semua orang. Rajin dengan tak aje nak membuatnyer. Tapikan musim-musim hujan ni perut memang asyik lapar memanjang. Memang kena merajinkan dirilah gamaknya 😂
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum
- sejemput ikan bilis (cuci & tumbuk kasar)
- ½ biji bawang besar (dadukan)
- 5 helai daun sup/daun bawang (hiris)
- 1 biji cili merah basah (buang biji & dadukan)
- garam secukupnya
- air suam secukupnya
Cara Membuat :
Satukan bahan-bahan di dalam bekas.
Siap untuk dihidangkan.
Dah siap jemput-jemput kita.. Moh la kita makan berjemaah kat beranda sesambil scroll media sosial 😎🥳
No comments:
Post a Comment